zondag 21 juni 2009

Pro Revolution Soccer

Wat is het eerste dat een Belg doet wanneer zijn land wereldkampioen voetbal is geworden? Zijn spelcomputer uitzetten.

Want ondanks dat dromen natuurlijk altijd mag en Dick Advocaat nu in België de scepter zwaait als bondscoach, zal de gouden beker voorlopig nog wel een utopie blijven voor de gedrongen kleine generaal en zijn Belgische manschappen. Maar deze en vele andere dromen zijn wel te beleven via het magnifieke en ultrarealistische computerspel Pro Evolution Soccer (PES).

Een absolute must voor alle mensen die iets met voetbal hebben, en alle mensen die graag iets met voetbal zouden willen hebben.

Voor alle amateurvoetballers, die ook wel eens een omhaal in de goal willen zien verdwijnen.
Voor alle sputterende spitsen, die hun zelfvertrouwen willen opvijzelen door voetbaltechnisch minder bedeelde, belastingvrije dwergstaatjes met dubbele cijfers op de pijnbank te leggen.

Voor alle gefrustreerde Oranjefans met toernooitrauma´s, die de geoliede Russische aanvalsmachine nog een keer finaal willen inmaken, of Nederland wel eens een WK willen zien winnen na strafschoppen.

Voor alle dromers, die fysiek sterke Afrikaanse ploegen als de Marokkaanse Leeuwen van de Atlas, de Gabon Panters of het Zuid-Afrikaanse Bafana Bafana technisch willen perfectioneren.
Voor alle spelers uit de kelder van de Jupiler League, die ’s nachts achter gesloten gordijnen stiekem willen ervaren hoe het is om eens te spelen in een stadion waar meer mensen op de tribune dan op de bank zitten.

En last but not least, uiteraard voor het immense leger voetballiefhebbers met een wat minder fijngevoelige motoriek, dat normaal alleen de kans krijgt om een gedegen twaalfde man te vormen.
Voor al deze fans biedt PES de mogelijkheid om te schitteren, middels een fantastisch vormgegeven gameplay, oneindig veel opties en onnavolgbare technische snufjes. Ook het feit dat akkefietjes op de virtuele grasmat regelmatig resulteren in knokpartijen op de bank thuis onderstreept het realistische gehalte van dit digitale pareltje. Het lijdt weinig twijfel: PES zou de Nobelprijs voor Computergames moeten krijgen.

Er is echter één probleem en de gamenaam zegt het al: Pro Evolution Soccer. PES evalueert, en wordt met elke nieuwe editie realistischer. Zo realistisch, dat voor sommige gamers hun motorische minpunten van de echte wereld erin naar boven dreigen te komen.

Was een computer sport spel in eerste instantie bedoeld voor mensen met twee linker benen, een onmetelijk dikke pens of stevige straatvrees, door de vernieuwingen bij PES dreigt het een genre te worden voor louter echte topsporters. Want als de knappe koppen van de PES studio in dit tempo doorgaan, zal de editie van 2014 alleen nog kunnen worden gespeeld door een exclusief gezelschap van Champions League finalisten en WK winnaars. Leuk voor Dirk Kuijt, Clarence Seedorf en Johan Cruijff, maar niet voor u en mij.

Laten we hopen dat de Evolution van de kredietcrisis er inmiddels voor heeft gezorgd dat ook de PES programmeurs bij Konami op zwart zaad zitten en geen geld hebben voor nieuwe spel innovaties. Alleen zo kunnen we blijven ballen en voorkomen dat we naar de Confederations Cup moeten kijken.

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com