zaterdag 20 juni 2009

Nesebar

Gelukkig staat het in ‘Aan de kust Deel 1’ besproken Sunny Beach niet op zichzelf, en grenst het aan het magnifieke Nesebar. Dit prachtige vestigingstadje stamt uit de tijd van de Thraciërs (2000 jaar voor Christus) en bestaat naast het oude gedeelte ook uit een ‘nieuw’ gedeelte.

Nieuw Nesebar wordt bevolkt door het ‘gewone’ Bulgaarse volk, dat niet genoeg geld heeft om met de landelijke penoze in een van de Las Vegasachtige, megalomane hotels in Sunny Beach te verblijven, maar het zich wel kan veroorloven om op vakantie te gaan. In de kleine hotel blokken slapen de Bulgaren hier met z’n allen op een kamer, om zich daarna te gaan vermaken in een van de vele chalga clubs of om zich te vergapen aan de Westerse invasie van strandvee die de kust jaarlijks overspoeld.

Filmset

Het oude Nesebar heeft veel weg van een idyllische filmset uit de tijd dat Ben Hur en Casablanca nog volle zalen trokken. Authentieke Bulgaarse huizen vermengd met Romeinse en Griekse invloeden staan hier gebroederlijk naast elkaar op een rotsachtig schiereiland, en verraden het eeuwenlange handelsverleden en de vanouds strategische ligging van het Bulgaarse koninkrijk. ’s Ochtends vroeg, wanneer de dagjesmensen nog hun roes liggen uit te slapen in hun Sunny Beach-bunkers, en alleen de lokale bevolking zich laat zien, ademt het dorp de sfeer uit van vervlogen Byzantijnse en Romeinse tijden. Eeuwenoude pittoreske straatjes, fabelachtige huizen en mystieke ruïnes baden in het vroege zonlicht, terwijl een eenzame visser uitvaart om zijn omzet voor die avond veilig te stellen, en de meeuwen vechten om wie er de dienst uitmaakt in het luchtruim.

Makeover

’s Middags echter lijkt het alsof er een goedkoop metamorfose-klusprogramma langs is geweest, en is het eens zo rustieke vestingstadje veranderd in één grote openlucht kermis. De eeuwenoude huizen zijn nu verscholen achter een façade van glimmende namaak Gucci zonnebrillen en provisorisch afgedrukte ansichtkaarten, met daarvoor een onuitputtende stroom koopgrage bierbuiken. Het enige wat nog ontbreekt, is een microfoon van Ursul de Geer onder je neus om te vragen of het hier net zo fantastisch is als tijdens de vorige afleveringen in Salou en Gran Canaria.

Fragiel

Al met al biedt dit gedeelte van de Bulgaarse kust gemengde ervaring, met enerzijds de prachtige stranden, schilderachtige dorpjes en een opbloeiende economie, maar anderzijds ook een toenemende druk en ongebreidelde groei die een enorme druk legt op de lokale cultuur en natuur. Het is de vraag hoe lang dit fragiele evenwicht nog stand houdt, en wanneer de politici gaan inzien dat deze twee zaken niet als vanzelfsprekend gecombineerd kunnen worden.

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com