zaterdag 20 juni 2009

Sunny Beach

Sunny Beach: het Benidorm van de Zwarte Zee. Prachtige stranden en een, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, azuurblauwe zee worden hier gecombineerd enorme hotel units, onmetelijk hoge prijzen, opdringerige hawkers en vooral in het voor en naseizoen invasies gezette Duitsers en Russen, die hier volgens een aloude traditie al jaren op vakantie gaan op kosten van de partij.

Dit is met afstand de grootste badplaats aan de Bulgaarse kust. Alhoewel er een gedeelte is met oudere hotels uit de tijd dat moedertje Rusland nog garant stond voor zwaar gesubsidieerd maritiem partij vermaak is verreweg het overgrote deel van de 6 kilometer lange hotel strip in het afgelopen decennium uit de grond gestampt onder het motto groot, groter grootst. Tientallen voornamelijk Britse project ontwikkelaars hebben hun uiterste best gedaan om elkaar te overtreffen in hun groteske waarheidszin en het resultaat is een bonte mengelmoes aan veelal all-inclusive vakantie fabrieken met complete zwemparadijzen erbij waar onze voornamelijk Britse, Russische en Duitse medemens zich te goed doen aan alles wat ze thuis ook voorgeschoteld krijgen.

Aangelijnde Beren
In een poging het geheel nog enig cachet te geven hebben de marmergroeven overuren gedraaid om het geheel van binnen nog een enigszins luxe uitstraling te geven, maar dit wordt ruimschoots teniet gedaan door de overdadig vol getatoeƫerde en met goud behangen, op slippers zwalkende voetbal toeristen die het overgrote deel uitmaken van de klandizie. Eenmaal buiten worden de argeloze zonaanbidders overvallen door zwaar vercommercialiseerde Bulgaarse straatverkopers en menig massa toerist staat dan ook op de foto met een aangelijnde beer of uitgemergelde slang om zijn nek voor hij er erg in heeft.


Strand
Op het strand mengt het volgepropte charter volk zich met de Bulgaarse vakantievierders, wat de sfeer wel enigszins tegemoet komt. De vele roodverbrande lichamen verraden de aanwezigheid van een aanzienlijke Britse kolonie, hoewel dit beeld afhankelijk is van het speelschema van de diverse Britse voetbalcompetities die in de aanpalende strandtenten vertoond worden. De Bulgaarse drang naar de Westerse wereld wordt hier gevisualiseerd door een overdaad aan reclame en snoeihard uit de boxen van de vele strandtenten knallende top 40 muziek. Deze overdaad wordt verder aangewakkerd door de vele jet ski’s, parasailers en andere vermaak mogelijkheden op het water.

Roofbouw
Bij het betreden van de blauwe, en overigens zeer aangenaam warme zee worden de badgasten regelmatig geconfronteerd met veel ronddrijvend afval: de keerzijde van het oprukkende kapitaal en de ongebreidelde roofbouw op het milieu begint zich al af te tekenen.

Links Sunny Beach:

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com