zaterdag 20 juni 2009

Sofia

Sofia bestaat grofweg uit twee delen; het centrum en ‘de rest’. Het centrum is mooi, schoon, zeer kosmopolitisch, modern, en ondanks dat het geen Londen of Rome is, wel een plek waar je een aantal jaartjes zou kunnen wonen. De overheidsgebouwen zijn naar goed Oost-Europees gebruik groots en statig, met brede boulevards en veel, doch sobere, pracht en praal. Er zijn een paar mooie kerken in het centrum waaronder de grootste, de Alexander Nevski Memorial Church (zeg maar de Dom van Sofia, alleen dan plat en nog wel intact), gebouwd om de Russische soldaten te eren die stierven tijdens de Russisch-Turkse oorlog (1877-1878) die Bulgarije van de Osmanen bevrijdde, met imposante gouden koepels. Verder nog een schitterende Russische Orthodoxe kerk, veel Byzantijnse ruïnes en ook nog een mooie Ottomaanse moskee (ja, ‘zo’n kerkje met van die kleine torentjes’).

Vitosha Boulevard is de hoofdader van de stad, lopend in de richting van, inderdaad, Mount Vitosha ten oosten van Sofia. Dit is de PC Hooft van de Balkan, met alleen trendy design winkels, hippe tentjes en een publiek dat hoofdzakelijk bestaat uit rijke Bulgaren en winkelende maffia vrouwtjes met zonnebrillen op die groter zijn dan hun hoofd (en dat is niet kleiner dan gemiddeld ondanks de beperkte inhoud). Langs de weg enkel de nieuwste geblindeerde Benzjes en BMWtjes met ongetwijfeld eerlijke, hardwerkende mensen erin.

Nationaal Cultuur Paleis

Het uitgaansleven is heftig en verspreid, met een paar mooie pleintjes met veel trendy restaurants, cafés en clubs waar het gemiddelde Bulgaarse maandsalaris er zonder moeite met een rondje doorheen kan worden gejaagd. Het nationale theater is schitterend, en aan de rand van het centrum staat het uitermate lelijke National Palace of Culture, in de volksmond het NDK. Dit door de communisten neergeplante, megalomane gedrocht waarin de conciërge nog verdwaalt, werd destijds gebouwd om de bezoekers te imponeren, iets wat het zeker nog doet alleen dan op een andere manier dan de architecten en toenmalige opdrachtgevers waarschijnlijk voor ogen hadden. Vandaag de dag dient het als theater en expositie ruimte, en de belenende ondergrondse gebouwen huisvesten naast winkels een moderne cinema zodat de bezoeker zich tijdelijk kan vergapen aan meer aardse visualisaties.

Mediterraan

Buiten de partijgebouwen en shopping straten bestaat het centrum vooral uit mediterraan aandoende wijkjes met mooie groene straatjes, schitterende huizenblokken met veel trendy winkeltjes en drinklokaaltjes. Het geheel wordt afgemaakt met een paar leuke stadsparken, waar het met uitzondering van de bitterkoude winter goed vertoeven en drinken is. Maar, zoals onze vaderlandse voetbalgoed al zo treffend wist te omschrijven ‘heb elk voordeel z’n nadeel’, en daarover in deel 2 meer in een verhaal vol beton, Bijlmer architectuur, hondjes zonder baasjes en openbare vuilnisbelten.

Links over Sofia:

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com