zaterdag 19 januari 2008

Vinex Vervuiling

Zoetermeer, Schiedam, Pijnacker, Hoofddorp, Wijchen, Lelystad, Mijdrecht, Houten, Dronten, Vleuten, Ridderkerk, Rijswijk, Nootdorp, Leiderdorp, Delfzijl, Helmond, Purmerend, Stadskanaal en Emmen: en zo zijn er nog wel tientallen bewoonde begraafplaatsen in Nederland op te noemen. Onsmakelijke stedenbouwkundige vinex uitspattingen, bewoond door enclaves consumptiemaatschappijslaven. Deze oorden zouden er na een gericht clusterbombardement, een aardbeving van minimaal 7.0 op de schaal van Richter of een Oudhollandse overstroming niet op achteruit maar op vooruit gaan. De architecten en verantwoordelijke beleidsmakers voor deze ‘aandachtsgemeentes’ stonden op zijn zachtst gezegd niet vooraan in de rij toen het grote verstand werd uitgedeeld.

Het summum van deze hedendaagse wanhoop is toch wel het liefelijke Capelle aan de IJssel. Dit 21e eeuwse getto onder, of liever gezegd in de rook van Rotterdam staat model voor dit rijtjeshuizenfestijn. Capelle heeft de hoofdprijs gewonnen, omdat er hier niet eens een poging is gedaan om de kantoorbunkers van het leefhutjesgeweld te scheiden teneinde de bewoners nog enigszins het gevoel te geven dat ze voor woongenot hebben gekozen. Nee, in Capelle zijn snelweg, woongebieden en werkplekken gebroederlijk naast elkaar gelegd, om zo de Dutch Dream te verwezenlijken. Drie maal treurigheid ten top, en tegen het decor van een druilerige Nederlandse ‘Indian Summer’ regendag begint zich al helemaal een inferno af te tekenen.

Lowlands in Wassenaar

Maar, ondergetekende en hopelijk ook u moeten de martelaren die hier vegeteren dankbaar zijn. Zonder hen zou het leven in wel daartoe bestemde woongebieden ondragelijk zijn. Alle mensen in de binnensteden, gewilde stadswijken en lommerrijke villabuurten; een regelrecht ‘als in een blik sardientjes’ scenario. De bevolkingsdichtheden van wijken als de Jordaan, de Pijp en de historische stadscentra zouden weer 18e eeuwse recordhoogtes halen. Villa wijken in Wassenaar en het Gooi worden Lowlandsachtige vluchtelingenkampen, maar dan zonder muziek, en de grachten van middeleeuwse binnensteden zouden naar het huidige Indiaas-Aziatische model weer dienst doen als open riool (de rondvaarten worden er wel een stuk unieker door). Parkeervergunningen in de steden zouden voor tonnen worden geveild bij Christie’s, en iedereen die zijn mp3 speler boven de 6 decibel zet opgepakt worden voor geluidsoverlast.

Soldaat van Oranje

U leest het, dit soort scenario’s wens je je buurlanden toe, maar niet je eigen vaderland. Daarom mogen we blij zijn met al die gnoompjes die elke dag weer met hun gnoomautomobieltjes afreizen naar hun gnoomgehuchtjes om hun gnoomleventjes te leiden. Het zijn de inwoners van bovenstaande enclaves die het leven voor de rest nog enigszins dragelijk maken. Dus leve de troosteloze woonkernen, en mocht u uzelf er ooit op betrappen er te gaan wonen, wees u bewust van het feit dat u een redder van de Nederlandse cultuur bent, de hedendaagse Soldaat van Oranje, en dat als iemand die koninklijke onderscheiding dit jaar verdient, u dat wel bent!

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com