zaterdag 19 januari 2008

Nederland Kennisland

De Haagse binnenstad komt langzaam tot leven. Het met campingstoeltjes en fleece truien bewapende oranje klapvee heeft zich in dikke rijen langs de route opgesteld. Menig Staphorster schuwt hierbij het betere ellebogenwerk niet om ook maar geen moment te hoeven missen van het aanstaande spektakel. Het geluid zwelt aan, de parade nadert en alle met bonuspunten bij elkaar gespaarde vlaggetjes gaan de lucht in, in afwachting van het verwachte machtsvertoon . Wanneer echter het staatshoofd met haar Roma-Mercedes (Oost Europees voor paard en wagen) de hoek om komt, druipt de enorme teleurstelling af van de gezichten van menig bijbelbelt inboorling, en lijkt de onwetende buitenstaander zich plots in de 18e eeuw te wanen.

We schrijven Prinsjesdag 2007. De dag waarop de Nederlandse regering haar plannen voor het komende jaar ontvouwt. Maar ook een dag waarop het land zich kan profileren als een van de meest welvarende naties ter wereld. Een van de koplopers op het gebied van innovatie en kennis, aldus het Haagse volkscongres. En waarmee manifesteert het land zich? Met een prehistorisch schouwspel bestaande uit nota bene enkele autonome Friese paarden en een in de hofstallen wegkwijnend, pooierig rijtuigje van 200 jaar oud. Stelt u zich een soortgelijke situatie voor: het is 500 v.C. en de Romeinen hebben zojuist weer een legertje Germaanse barbaren over de kling gejaagd en houden een feestelijke overwinningsparade in hartje Rome. Zouden ze zich dan ook verkleden als Neanderthalers en op de rug van een mammoet het Colosseum binnenhobbelen om hun macht te tonen?

Communistisch Wapengekletter

De zogenaamde schurkenstaten pakken het wat dat betreft een stuk professioneler aan. In Iran werden, ondanks de internationale isolatie en een in coma liggende economie, op de dag van de revolutie weer alle registers opengetrokken. Terwijl de president weer ouderwets stond te schuimbekken tegen de westerse consumptiemaatschappij trok een onuitputtelijke stroom aan geavanceerd wapengeweld aan hem voorbij tijdens het grote feestdefilé. En in Noord Korea, waar een rat leeft als een koning vergeleken met de gemiddelde inwoner, worden tijdens de grote parades de verplicht aanwezige toeschouwers getrakteerd op een bont schouwspel van feeërieke massa dansjes en communistisch wapengekletter. India en Pakistan, al dan niet aangespoord door hun bitch-fight over Kasjmir, laten ook meerdere malen per jaar weten goed te hebben ingekocht bij de Amerikaanse wapenboeren.

Doornroosje

Het is opmerkelijk dat de landen die onderaan de globale welvaart top-40 bungelen zich tijdens plechtigheden willen manifesteren als innovatief en technisch groeiend, en landen behorende tot de Champions League van het grote kapitaal zoals Nederland en Engeland, terugvallen op doornroosjeachtige taferelen. Misschien is de laatste categorie zich bewust van haar afnemende invloed op het wereldtoneel, en grijpt daarom terug op pracht en praal uit het slaafrijke verleden. Oplettendheid is geboden, want het zelfbenoemde innovatieve kennisland is hard aan het solliciteren naar een bijrol achter de coulissen.

Volgend jaar dus de hele Utrechtse baan reserveren voor één grote orgie van tanks en lange afstandsraketten, inclusief angstig laag overvliegende Eurofighters met rood-wit-blauwe rook. Uiteraard wel allemaal lopend op biobrandstof en waterstof, want het moet wel innovatief blijven.

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com