zaterdag 19 januari 2008

Het Wilde Noorden

Ruim tien jaar nadat Hong Kong als een van de laatste, er daadwerkelijk toe doende koloniën, door aspirant-koning-voor-het-leven Prins Charles namens de Britten werd teruggegeven aan de partijbonzen in Beijing, lijkt er een nieuw soort kolonialisme te verschijnen aan de ‘noordelijke’ horizon.
Werden in de goede oude tijd de wereldzeeën nog afgestruind op zoek naar exotische specerijen, katoen, goud en ongelimiteerde voorraden slaven, vandaag de dag, ondanks dat slaven nog bestaan (zij het dat ze nu 50 cent per dag verdienen en uit China, India of Bangladesh komen) en er dagelijks nog duizenden kolonisten de amazone intrekken op zoek naar goud, lijkt het gerevitaliseerde kolonialisme zich vooral te bekommeren om het zwarte goud onder de Noordpool.

Moedertje Rusland claimde vorige week met een Titanicachtige missie als eerste een deel van de Noordpool middels het planten van een metalen vlag op 4200 meter diepte onder de ijskap, en sindsdien lijkt er een ware titanenstrijd te zijn losgebarsten om het laatste stukje wilde westen in het noorden. Door het versnelde smelten van de ijskap (mede mogelijk gemaakt door de hele westerse wereld in het algemeen, en nieuwkomers als China en India in het bijzonder) wordt deze binnenkort dun genoeg om het winnen van de immense olie voorraden rendabel te maken. De Russen, tot op het bot gefrustreerd vanwege de teloorgang van hun communistische imperium, zien dit als een uitgelezen mogelijk om hun greep op de energiemarkt te verstevigen, en nog iets van de grandeur van een wereldmacht te behouden in de toekomst.

Aangezien er ergens in noord Rusland een ondergronds klifje schijnt te lopen dat via via uitkomt in de buurt van de Noordpool, leek het de energie firma Poetin & Co meer dan gerechtvaardigd om dan gelijk maar een gebied ter grootte van 29 keer Nederland te claimen. De surrogaat Amerikanen uit Canada konden natuurlijk niet achterblijven, en hebben de bouw van een nieuwe haven en militaire bases aangekondigd, teneinde de slag niet te missen bij deze arctische uitverkoop. Ook de Denen kwamen tot de conclusie dat het immense Groenland alleen niet genoeg was, en waren ook toe aan een nieuwe inkomstenbron om de uitkeringen van werkenloze cartoonisten ook in de toekomst veilig te stellen. Het zal niet lang meer duren voordat een hele batterij bananenrepublieken en schurkenstaten met behulp van door het rode kruis gefinancierde sloepen zich delen van de Noordpool gaan toe eigenen, en er gaan zelfs al geruchten dat vanuit Disneyland Mickey Mouse hoogstpersoonlijk met een snorkel op weg is om de kas van Oom Dagobert te kunnen spekken met de broodnodige oliedollars.

Het vlaggenplantfestijn op de Noordpool is in volle hevigheid is losgebarsten, en Nederland kijkt, net als de overige `traditionele` koloniale machten, weer eens toe vanaf de zijlijn. Terwijl de lokale Prada- en Armani boeren in Moskou, Kopenhagen, en Toronto, al hardop zitten te dromen over welk type Ferrari ze nu weer gaan kopen na de nieuwe invasie van oliemiljardairs, moet de lokale middenstand in de PC-Hooft hopen op een incidentele uitspatting van mevrouw Snijder, Babel of de vrouw van de penningmeester van Ajax. Om deze tot armoede gedoemde ondernemers de winter door te helpen, en teneinde een schandelijke uitdunning van de Nederlandse enclaves in Dubai en Malaga te voorkomen, is onmiddellijke actie van de regering vereist. Er moet een reddingsmissie worden opgezet, waarbij een nieuwe Nederlandse onderzoeks armada tot stand komt. Deze visualisatie van de nieuwe vaderlandsche expansiedrift moet zo snel mogelijk een onderzeeër onder de ijskap sturen en er zorg voor dragen dat de Nederlandse vlaggetjes komend jaar niet in alleen Scheveningen maar ook op de bodem van de Noordpool te zien zijn.

Om de VOC mentaliteit toch nog enigszins te behouden, kunnen de meest riskante posities uiteraard worden uitbesteed aan een groep onderbetaalde Polen, dan wel Vietnamezen. Mocht de missie falen en de duikboot het gat in het ijs niet meer kunnen terugvinden, dan haalt Nederland als koloniale macht van de 2e generatie toch nog het wereldnieuws met een Koerskachtige publiciteits campagne (alle publiciteit is goede publiciteit) en blijft het aantal Hollandse body-bags dat de Nederlandse regering moet ophalen ook beperkt. Zo kan Nederland toch nog meedoen aan het onderzeese, nieuw koloniale, arctische olie uitverkoopfestijn. En terecht, want de Nederlandse vlag wappert immers al decennia fier onder de zeespiegel!

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com