zaterdag 19 januari 2008

Hongaarse Helden

Pas geleden zegde Hongarije het astronomische aantal van maar liefst 20 militairen toe om ‘onze jongens’ in Uruzgan te steunen dan wel te vervangen. Gegniffel alom in de publieke opinie; 20 man, er lopen toch alleen al in Lelystad meer stadswachten rond? Het is echter wel een nobel gebaar, zeker van een land dat zelf nog maar net bekomen is van decennia communistische terreur, en momenteel een politieke crisis doormaakt. Maar het kan nog extremer. Bangladesh is straatarm, een politieke slangenkuil en heeft met meer overstromingen te kampen dan Geert Wilders met doodsbedreigingen (het is namelijk net Nederland; een rivierdelta, maar dan zonder deltawerken, duinen en afsluitdijk). En ondanks al deze misère, levert het land toch aanzienlijke aantallen militairen aan de VN.

De 20 Hongaren moeten niet als een aanfluiting, maar als een aanmoediging worden gezien. Sterker nog, het zou Nederland sieren als het zelf ook een kleine, tactische troepenmacht van slechts 10 man zou inschakelen om de volgende zaken aan te pakken:

Soldaat 1: Friesland; voordat de VOC mentaliteit weer kan worden uitgedragen eerst maar eens de op handen zijnde Friese revolutie de kop indrukken: permanent toezicht bij thuiswedstrijden van Heerenveen om het nieuwe verbod op het Friese volkslied na te leven.

Soldaat 2: Limburg; als we dan toch bezig zijn, een toezichthouder voor tijdens het carnaval om aangeschoten, rebellerende vlaaien ervan te weerhouden een volksopstand te starten.

Soldaat 3: België; rituele vlagverbrandingen, wederzijdse pesterijen en incompetente politici: de Vlaams-Waalse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken.

Soldaat 4: Corsica; lang niets van gehoord, maar het blijven Fransen, dus een soldaatje om voorgoed de bom te bannen.

Soldaat 5: Oost Turkije; het recente bezoek van de enge Condoleeza Rice heeft waarschijnlijk net niet alle oorlogsgezinde Turken en Koerden voorgoed kunnen wegjagen.

Soldaat 6: Moskou; iemand moet Poetin ervan weerhouden om de nationale schaakclub te elimineren.

Soldaat 7: Tibet; de Chinezen hebben honger naar macht, wie zegt dat de Tibetanen niet de volgende prooi zijn (Chinezen eten alles met poten, behalve een tafel).

Soldaat 8: Cuba; wie waarborgt de kwaliteit van de Havanna’s als El Commandante straks het loodje legt?

Soldaat 9: Disneyland; Oom Dagobert schijnt een militaire coup voor te bereiden.

Soldaat 10: Die zetten we lekker voor de redactie van ROLTRAP neer, want zoveel onzin moet wel tot enkele stenengooiers leiden!

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com