dinsdag 26 januari 2010

Lachen, gieren en brullen

Het blijft lachen, gieren en brullen met politiek Den Haag. Ditmaal vanwege onderzoekscommissietje nummer 100 miljoen miljard, ingesteld om de oorzaken van de kredietcrisis te achterhalen. De politieke circusact die het bijeengeraapte gelegenheidsgezelschapje onder leiding van SP’er Jan de Wit opvoert is kolderiek en aandoenlijk tegelijk. Waarom?

Schuld


Ten eerste omdat de crisis in het buitenland is ontstaan en de rol van Nederland te verwaarlozen is. U bent uw baan kwijt geraakt en heeft uw aandelen zien kelderen, omdat miljoenen naïeve Amerikanen jarenlang voor miljarden dollars alles wat los en vast zat op de pof hebben gekocht. De grootste Hummers, de breedste TV’s en de duurste huizen zijn jarenlang betaald met de meest onwaarschijnlijke financiële woekerconstructies.

Hierdoor konden de bonusbeluste bankiers op Wall Street jaarlijks per persoon weer extraatjes ter hoogte van het bruto nationaal product van Letland op hun Zwitserse rekening bijschrijven. Eerlijk is eerlijk: de Amerikanen waren zeker niet de enigen die hun stapels creditcards teveel lieten wapperen. Maar zoals altijd moest het aan de overkant van de grote plas weer bigger zijn dan waar dan ook ter wereld.

En de rol van Nederland? Die is te vergelijken met die van een ballenjongen bij de wedstrijd Real Madrid-FC Barcelona. Onbetekenend. Marginaal. Het was daarom aandoenlijk om te zien dat de chef van het Centraal Planbureau zich tegenover de commissie moest verantwoorden over de vraag waarom hij de crisis niet had zien aankomen. Alsof de arme man destijds dagelijks aan de lijn hing met president Bush en de CEO van Lehman Brothers.

Excuus

Daarnaast is het schuddebuiken bij de pogingen van de commissie om een soort van excuus los te weken bij de topbankiers. Alsof een van de krijtstreeppakken zal zeggen: ‘Sorry jongens, ik heb me laten leiden door mijn zucht naar geld, status en macht. Ik zal morgenochtend al mijn geïnde bonussen inclusief rente overmaken naar Giro 555’ . En alsof hij dan de volgende vrijdagmiddagborrel nog zou halen, zonder dat zijn woedende collega’s hem zouden kielhalen.

Establishment

De laatste reden waarom deze commissie de leukste televisie verzorgt sinds het laatste seizoen van Rembo & Rembo. Misschien is het u al opgevallen, maar er zitten zowel een lid van de SP als van de PVV achter de tafel. Opvallend. Niet vanwege de politieke afstand, maar vanwege het feit dat de maoïsten en rechtsextremisten zich altijd knetterhard hebben afgezet tegen ‘de Commissie Stiekem’, ‘de Haagse achterkamertjespolitiek’ en ‘het establishment’.

En nu zien we opeens SP’er Jan de Wit strak in pak leuk keuvelen met topbankiers, Gerrit Zalm en andere leden van het old boys network. En we zien PVV’er Dion Graus acteren in het commissiecircus alsof hij de beschermheer van de democratie zelve is en persoonlijk de eerste steen voor het Binnenhof heeft gelegd.

Deze onderzoekscommissie biedt topvermaak met gegarandeerde lachsalvo’s. Kortom, alles wat je verwacht wanneer je naar het circus gaat.

1 opmerking:

  1. Precies! Koppen gaan er toch niet rollen en de conclusie staat toch al vast: het is allemaal de schuld van de Yanks en de grote graaiers, tja...
    Met het soort schertsfiguren als De Wit en Graus is lachen verzekerd!

    BeantwoordenVerwijderen

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com