maandag 4 januari 2010

Ice Age

In deze tijden van falend politiek leiderschap wordt er momenteel toch nog een beetje over Nederland geregeerd. Door Koning Winter. De enige vorst die ook letterlijk brengt waar hij voor staat (vorst!).

En, u voelt hem al aankomen, de komst van dit KNMI-kanon heeft alweer tot ontelbare panische (re)acties geleidt. Dagenlang gestrooi met zout, zand en weeralarmen. Overenthousiaste schaatsers die letterlijk, en weergoeroe’s die figuurlijk, door het ijs zakken. Overijverige hobbyfotografen die het internet overspoelen met witte Kodakmomenten. Gouden bergen bij de schaatsboeren. En volgens onbevestigde bronnen is het ‘E-woord’ zelfs al een keer gevallen.

IJstijd

Nederland bevindt zich in een nieuwe ijstijd, en dat hebben de Groningse daklozen ook ondervonden. Het 25 man sterke clochardleger in de provinciehoofdstad moet vanwege de strenge vorst van meer dan 10 graden onder nul verplicht binnen tukken van de politie.

Een aardig gebaar op het eerste gezicht. Maar welke zwerver zit daar nou echt op te wachten? Nederlandse daklozen zijn zo’n beetje de enige commando’s die niet worden uitgezonden naar Afghanistan.

Weer en wind

Ze slapen het hele jaar buiten in weer en wind. Met 30 graden boven nul, wanneer ze feilloos de straaltjes koele schaduw in de stad weten te volgen. Met stormen van orkaankracht, wanneer ze blindelings de windstiltegebieden opzoeken. En tijdens de wekenlange polder-moessonregens, wanneer elke Grunningse dakloze je ogenblikkelijk kan vertellen in welk openbaar gebouw de verwarming je het snelst weer droog föhnt.

Elke dag lopen ze het risico om hardhandig kennis te maken met de lange arm van de wet. Om door tuig te worden beroofd. Om in elkaar te worden geslagen door een opgefokt groepje dronken stadjers. Om neergestoken te worden door een verwarde junk.

Speldenprikjes

Het hele jaar lang weten de zwervers zich te redden en móéten ze zich redden, omdat ze door ons worden genegeerd. En op het moment dat Koning Winter wat speldenprikjes besluit uit te delen, worden ze verplicht binnengehaald. Plotseling blijkt er dus wel een plek te zijn waar ze kunnen slapen.

Geen wonder dat lang niet alle daklozen vrijwillig de remise opzoeken tijdens de Siberische kou. Persoonlijk zou ROLTRAP ook liever zijn bij de Albert Heijn bij elkaar geschnabbelde dagloontje opdrinken in een warme fabriekshal of onder een brug bij een knapperend vuurtje, dan bij de heilsoldaten van Stichting Huis, die ook liever in hun eigen huis zitten.


En die Groningse platte petten, die van de kou niet weten wat ze moeten doen, kunnen altijd nog naar Culemborg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com