donderdag 17 december 2009

Arm Arsenal

Arm Arsenal. De Londense hogeschool voor de voetbalkunsten heeft volgens de FIFA geen recht op compensatie van de KNVB voor de blessure van Robin van Persie. Deze werd tijdens een oefenpotje van het Nederlands elftal even op zijn plaats gewezen door het Italiaanse hakblok Chiellini. Het Rotterdamse voetbalmirakel moet vier maanden lang verplicht zitvlees kweken op de tribune. En daar was de coach van The Gunners, de Franse voetbalprofessor Arsene Wenger, bepaald niet blij mee.

Het met een begroting van 121 miljoen euro toch al zo armlastige Arsenal eistte 22 miljoen euro compensatie van de KNVB. Maar dat financiële feestje is nu dus door de FIFIA afgelast. Arm Arsenal, voor dat geld hadden ze toch mooi een speler van het kaliber Huntelaar kunnen kopen. Knappe club die daar de Champions League niet mee wint!

Stel dat Arsenal wel had gewonnen. Stel dat elke club vergoedingen zou krijgen voor alle spelers die na een zorgeloos weekendje interlandballen terugkeren naar hun club in een lappenmand. Voetbaltechnisch minder bedeelde dwergstaatjes als San Marino, Liechtenstein of Andorra, met spelers die zelfs in de Jupiler League nog niet mee kunnen komen, zouden geen verschil merken omdat er niemand bij een topclub speelt.

Maar de voetbalbonden van landen als Nederland, Portugal, Engeland en Italië kunnen hun borsten alvast natmaken en hun bankrekeningen alvast leegtrekken. Met zoveel topspelers in hun gelederen zullen zij na elk WK-kwalificatierondje diep in de buidel moeten tasten. Dat moeten ze al bij WK of EK toernooien. Dit ondervond de Engelse voetbalbond al in 2006 toen Manchester United aanvaller Owen geblesseerd raakte en er een dikke zak poen enkele reis naar Manchester ging.

Het zal het einde betekenen van tenminste de oefeninterlands. Geen enkele club zal haar spelers nog laten vertrekken voor een belangeloos potje ballen op de Balkan of in de Australische hitte. Met als gevolg dat de bondcoaches hun spelers na de kwalificatierondes waarschijnlijk pas voor het eerst te zien krijgen in de spelerstunnel, twee minuten voor aanvang van de eerste WK wedstrijd. Want daar MOETEN de topspelers wel zijn. Sterker nog, daar worden topspelers geboren en gemarket.

Geen club die de Argentijnse voetbaldwerggod Messi wil hebben zonder de garantie dat hij op een WK zal schitteren onder toeziend oog van Maradonna. En zouden de Real Madrid shirts van Christiano Ronaldo in China ook nog als warme broodjes over de toonbank gaan als het verwende Portugese jongetje er in Zuid-Afrika niet een paar vrije trappen in zou knallen?

Clubs gebruiken de nationale bonden en elftallen om (commercieel) te scoren op een groot toernooi maar minachten ze daarbuiten. En dat is huichelachtig hypocriet. Opa Wenger in Londen heeft dit echter nog niet door. Maar wat wil je ook als je inwoner bent van een land dat zonder Zidane en mét een handsbal van Henry naar het WK gaat? Pure frustratie!

1 opmerking:

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com