zondag 1 november 2009

Onderweg Naar Zorgen

Het was een verschrikkelijke week. Het nieuws sloeg in als een clusterbom in een Afghaans vluchtelingenkamp. Iedereen was er kapot van en huilde watervallen. Op de redactie van ROLTRAP werden de tissues door de groothandel met pallets aangeleverd, en nog waren het er te weinig. In heel medialand hingen de vlaggen halfstok. Want de parel van de publieke omroep, een van de hoogmissen van de Nederlandse acteercultuur, houdt ermee op. BNN gaat stoppen met Onderweg naar Morgen.

Dramatische, DSB-achtige taferelen zijn in aantocht. Beverly Hilversum bereidt zich voor op een ontslagslag golf die zijn weerga niet zal kennen. Nooit eerder kwamen zoveel topacteurs in één klap op straat te staan. Een treinlading aan potentiële Oscarwinnaars wordt zomaar zonder pardon door Barts News Network met een enkeltje naar het UWV gestuurd. Omdat het naïeve Nederlandse kijkvee te weinig oog had voor dit dramatische tv-hoogstandje.

Onder ons: het is sowieso een wonder dat dit soort schunnige beeldvervuiling ooit door de publieke omroep is uitgezonden. ROLTRAP ziet haar cynisch bij elkaar geschreven belastingcenten graag naar een megalomane voetbalclub in Zuid-Europa gaan in ruil voor een mooie pot voetbal op de buis. Naar een pretentieloos ochtendprogramma waar schmierende hypotheekboeren ervoor kunnen zorgen dat vuile bankjes omvallen. Of naar een informatief kinderprogramma over haaruitval bij fruitvliegjes.

Maar niet naar een letterlijk en figuurlijk ‘dramatisch’ soapspektakel. Onderweg Naar Morgen is een over de top getilde aaneenschakeling van jammerlijke acteerprestaties en onmogelijke plotlijnen. Overgoten met een sausje van populistisch taalgebruik door overhippe acteurs die niet bepaald vooraan stonden toen het grote verstand werd uitgedeeld.

Als ONM überhaupt al uitgezonden zou moeten worden, laat het dan op een campingzender als SBS6 zijn. Of tussen de andere kinderprogramma’s op Jetix of Nickelodeon. Maar niet op de publieke omroep. BNN zou er trouwens ook verstandig aan doen commercieel te gaan, want de jongerenzender bulkt van de puberale pulp zonder toegevoegde waarde. Dat zou ook de doorgaans sympathieke en intelligente Patrick ‘
ONM drama is belangrijk om jongeren te bereiken’ Lodiers toch moeten inzien.

Gelukkig is geen enkele omroepbobo van plan om het hele zooitje voor een bodemprijsje over te nemen. En dus komt er in 2010 elke werkdag weer een half uurtje vrij voor echte, publieke, educatieve televisie. Voor Alle Fans, Te Land ter Zee en in de Lucht of Lingo; ROLTRAP kan niet wachten op het nieuwe TV seizoen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com