zaterdag 16 januari 2010

First things first

Politiek Den Haag schudde afgelopen week op haar figuurlijke grondvesten. In Haïti schudde en scheurde de grond letterlijk open. In Den Haag verdedigde Jan Peter zijn stuntelkabinetje tegen aanvallen van Jongetje Rutte, Kereltje Pechtold en Pitbull Kant. In Port-au-Prince voerden wanhopige slachtoffers letterlijk een burgeroorlog om een paar korrels rijst. En in de Hofstad konden de 27 koppen van het kabinet ‘rollen’. In Haïti lagen 100.000 lijken te rotten op straat.

Gelukkig kon de gevestigde Nederlandse media-orde bijzaken prima van hoofdzaken onderscheiden. De eindredacties van de NOS, Netwerk, RTL Nieuws, De Telegraaf, De Volkskrant en het NRC wisten het nieuws wel op waarde te schatten.

Kleuterdiscussie
Terwijl er in Haïti miljoenen mensen lagen te creperen en er misschien wel tientallen Nederlanders onder het puin lagen, werden de Hollandse kijkers en lezers getrakteerd op dagenlange rechtstreekse verslagen en achtergrondreportages over de ‘arrogante’ Balkende en de bijbehorende kleuterdiscussie tussen PvdA en CDA. First things First, maar niet heus.

Ondertussen vond Euro-PVV-er Daniel van der Stoep, wie kent hem niet, dat Nederland weer veel
teveel geld naar superstaat Brussel had doorgesluisd. ‘Wij’ waren weer de grootste nettobetalers in de EU en hebben in 2008 per persoon 266.7 euro netto moeten bijleggen voor Europa. En dat kon natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Want ‘wij’, een van de gelukkigste volken van het continent met een van de hoogste inkomens en een van de laagste werkeloosheidscijfers, zouden natuurlijk nooit meer mogen betalen dan inwoners van straatarme subsidielanden als Roemenië of Bulgarije. ‘Wij’ zijn groot geworden door, en totaal afhankelijk van, Europese handel en samenwerking en willen uiteraard voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

Ruilen
Er zal geen enkele bedelende Bulgaarse zigeuner of creperende Roemeense bejaarde zijn, die niet direct met ons zou willen ruilen. Kansloze EU-burgers die niet alles zouden willen geven voor onze welvaart, en daarvoor wel 10.000 euro per persoon per jaar zouden willen overmaken aan de EU.

Maar de Partij voor de Vrijheid wil, nadat we handig gebruikt hebben gemaakt van andere landen, nu de boel weer op slot gooien. En stoppen met de ‘linkse hobby’s’ als Europa en ontwikkelingshulp.

Als iedereen er zo over zou denken, dan zou heel Haïti nog maanden langer creperen. En wat zou er gebeuren als Nederland zelf weer eens zou worden getroffen door een ouderwetse mega-overstroming? Of door een chemische ontploffing in de Botlek, waardoor de halve Randstad aan de beademing zou moeten? In hoeverre is buitenlandse hulp dan nog hobby?

Fatsoen
Een beetje meer betalen voor mensen die het heel wat minder hebben is geen linkse hobby, maar een normale vorm van fatsoen en maatschappelijke betrokkenheid. Net zoals je stoepje schoon vegen als er sneeuw ligt. Tenzij je minister-president bent uiteraard.

1 opmerking:

  1. Waarheden als een koe, maar dat neemt niet weg dat je altijd moet kijken of geld aan ontwikkelingshulp of aan 'Europa' daadwerkelijk terecht komt bij de mensen die het nodig hebben. Vergis je vooral niet in de vele belangen die voor de charitatieve industrie op het spel staan!

    BeantwoordenVerwijderen

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com