zondag 14 februari 2010

Koning Kramer

Sven Kramer op TV. Sven Kramer op de radio. Sven Kramer op internet en Sven Kramer in de krant. Iedereen die de afgelopen tijd niets van Sven Kramer heeft meegekregen heeft of in coma gelegen of een wel heel lange wereldreis gemaakt.


De Friese schaatsmachine gaat voor gouden bergen in Vancouver en dat zult u weten ook. Alles en iedereen moet wijken voor Het Grote Doel. Openingsceremonie bijwonen? Ben je gek! De pers? Mart Smeets wacht maar. Handtekeningen uitdelen aan het Oranje schaatsvolk, dat tien uur voor je in het vliegtuig heeft gezeten? Voor geen goud. Dit zijn de Spelen van Sven, en daar komt niemand tussen.

Schaduw
De dag voor de eerste schaatsrace. Op het moment dat Kramer zijn laatste trainingsrondjes afwerkt, het meegereisde dweilorkestdrama Kleintje Pils haar laatste repetitie blaast en Mart Smeets nog een keer zijn paarse pochetje strijkt, vliegt een zekere Nodar Koemaritasjvili met 140 km per uur uit de bocht. Pats, boem, dood.

Een duistere schaduw werpt zich vooruit over de Spelen. De openingsceremonie krijgt een zwart randje. IOC Belg Rogge houdt het nauwelijks droog bij een speciaal ingelaste persconferentie. Alle atleten schrikken zich een ongeluk en doen geen oog dicht die nacht.

Moeilijk
Volgende dag, luttele uren voor aanvang van de 5 km. Een te opgewonden Erben Wennemars (Erben, wat doe jij daar in Vancouver?) vertelt aan een minstens zo opgewonden Dione de Graaff dat Kramer het de dag voor de race toch wel even moeilijk had. Sven was even van slag. Zou er dan toch nog wat menselijks schuilen in het Friese medaillekanon? Zou hij zich toch nog wat aantrekken van de buitenwereld?

IJdele hoop zo blijkt. Us Sven had een tegenslag te verwerken gehad…vanwege de ongunstige loting. Niks geen medelijden met het Georgische kamp. Geen slapeloze nacht over die ene lege plek tijdens de openingsceremonie en geen Olympische gedachte. Kramer moest als eerste van de favorieten aan de bak, en dat zou zijn medaillekansen wel eens kunnen beïnvloeden.

Ego’s
Het moge duidelijk zijn. Broodschaatsers, met Kramer voorop, beginnen steeds meer te lijken op profvoetballers. Op geld en status beluste, ongeschoolde ego’s die ploeg na ploeg leegroven. Nog even en Kramer en Co rijden ook met een Hummer door de PC. En Naomi van As (zijn vriendin, red.) zal worden gepersifleerd in de nieuwe tv-hit Schaatsvrouwen.

Meer goud
Zoals verwacht won Kramer de 5 kilometer. ROLTRAP hoopt dat Nederland tijdens deze Spelen nog meer schaatsgoud gaat binnenslepen. Maar dan wel bij het veel spannendere en on-Hollandsere shorttracken. Tijdens een onverwachte succesrace met veel valpartijen, waarbij de watervlugge Koreanen het nakijken zullen hebben en een onbekende in één flits de Oranje Koning van de Spelen wordt.

En Kramer? Die mag op zijn Georgisch een keer heel hard uit de bocht vliegen. Niet met dodelijke afloop, maar wel dusdanig dat hij over de boarding zo bij Kleintje Pils in de grote trommel vliegt. Even geen dweilmuziek en Kramer even op zijn plaats gezet. Twee vliegen in één klap.

2 opmerkingen:

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com