zondag 19 juli 2009

Hij komt, hij komt!

Niet Obama. Niet de Paus. En zeker niet de lieve goede Sint. Nee, we hebben het hier over de pest van de 21e eeuw, dé droom van de farmaceutische industrie: De Mexicaanse Griep.

HIJ is wereldwijd al niet meer te tellen. En HIJ is pas net begonnen. Op dit moment is het virus zich heerlijk aan het nestelen in de massa toeristen aan de Spaanse Costa’s, Franse campings en Turkse 300-sterren resorts, om na de zomervakantie het gehele Nederlandse volk te attaqueren. Niemand zal veilig zijn. U niet, ik niet en de ongelukkigen op een Intensive Care al helemaal niet.

Reisbeperkingen
Eerdere pandemieën zullen erbij verbleken. De pest heeft destijds weliswaar half Europa uitgeroeid, maar had aanzienlijke reisbeperkingen. De Zwarte Dood deed er weken over om via een modderpad of een traag zeilschip het buitenland te bereiken, terwijl de Mexicaanse griep per luxe Airbus in luttele uren de hele wereld over vliegt. Tenzij het hier een klassieke Russische of Indonesische vliegkist betreft uiteraard, dan sterft hij een vluchtige dood.

Volgens minister Klink moeten ziekenhuizen zich opmaken voor een periode van grote drukte. Voor eenieder die onlangs heeft geprobeerd om te worden geopereerd is het overigens moeilijk voor te stellen dat het nu dan rustig zou moeten zijn.

Complottheorie
Op diverse fora in de spelonken van het internet duiken al verhalen op over complettheorieën. Grote farmaceutische bedrijven hebben in oktober de vaccins klaar en het kan toch geen toeval zijn dat de grote uitbraak dan net heeft plaatsgevonden? Aldus onder andere een ‘verontruste’ Yolanda uit Almere en Henk, die ‘de aspirientjes al in huis heeft’, uit Leidschendam.

Behoorlijk lullig trouwens als je uit Mexico komt. Breekt er toevallig net om de hoek een behoorlijk kwaaltje uit en de hele wereld vernoemt het naar jouw land. Hadden ze het in de VS beter voor elkaar. Daar ontstond de Spaanse griep, maar hij is naar Spanje vernoemd omdat hij daar voor het eerst werd beschreven in de censuur vrije kranten. Vast de rede voor de Armstrong-Contador vete.

Terminator
De Mexicaanse Griep is het toppunt van ironie. Iedereen maakt zich druk om elektronische virussen en de gevolgen daarvan. Consumenten vrezen gehackte banktegoeden, ondernemingen digitale bedrijfsspionage en overheden cyberattacks door terroristen en ook vreest iedereen dat De Bom ergens per ongeluk afgaat. En nu is de wereld in paniek vanwege een virus dat op de ouderwetse manier van mens op mens wordt verspreid. Dat terwijl iedereen waar dan ook ter wereld direct via telefoon, internet en videoconference rechtstreeks contact met elkaar kan hebben.

En nota bene dezelfde mensen die nachtmerries hebben van Terminator-achtige doemscenario’s waarin robots de wereld overnemen, stappen de volgende dag vrolijk in het vliegtuig naar de VS of Mexico om onbewust de pandemie een handje te helpen.

Het maakt allemaal niet uit. HIJ komt. En op wat uitvaartondernemingen, pillenboeren en salesmanagers van rouwadvertentiepagina’s na zal niemand er blij mee zijn. Maar gelukkig hoeven we niet te vrezen. De Mexicanen doen het altijd rustig aan en hun griepje vast ook.

1 opmerking:

  1. Redelijk overdreven gedoe allemaal. Er gaan altijd zwakkere mensen aan griep dood. Zal helaas ook nu het geval zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com