maandag 23 februari 2009

Hersenspinsels

Gouden tijden voor de fabrikanten van medische apparatuur. Volgens de Rotterdamse professor neuro-economie Willem Verbeke zullen binnen 5 jaar bedrijven hun topsollicitanten aan een hersenscan onderwerpen om ‘de gekken te filteren’. Dit is onmiskenbaar het begin van een hersenhausse. De scanapparaten zullen niet aan te slepen zijn.

Voordat je als multinational een ogenschijnlijke topmanager een groot graaicontract gaat aanbieden, wil je natuurlijk weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Verbeke is ervan overtuigd dat met een hersenscan alle onzekerheden en twijfels naar boven komen, en je kunt zien ‘of iemand autistisch is of psychopaat’. Vooral mensen als superoplichter
Bernard Madoff hadden met een scan ontmaskerd kunnen worden, aldus de revolutionaire neuro-econoom.

Blanco Cheque

Het is natuurlijk onvermijdelijk dat meer organisaties hun inkopers met een blanco cheque naar de scanfabriek zullen sturen. Toekomstige premiers, ministers en Tweede Kamerleden zullen eraan moeten geloven. Het is zelfs niet ondenkbaar dat de trend zich op politiek gebied zover zal decentraliseren, dat uiteindelijk ook de kandidaat-burgemeester van een gemeente als Tytsjerksteradiel door de witte jassen onder handen moet worden genomen voordat hij plaats mag nemen op het pluche.

Ook topsporters zullen voor de bijl gaan. Geen enkele grote sportclub zal nog het risico willen nemen opgezadeld te zitten met een maniak. Een voetballer die de
Hitlergroet brengt, een roekeloze Formule 1 racer die zijn karretje elke week in de poep rijdt of een wielrenner die vaste klant is bij de dopingdokter: sponsoren zullen willen scannen voordat ze naar de bank rennen.

Nippelgate

De trend zal ook waarneembaar zijn in de muziek- en filmwereld. Schandalen zoals de Nippelgate tijdens de Super Bowl, met Janet ‘zusje van’ Jackson en Justin Timberlake, zullen definitief tot het verleden behoren. De HR afdeling van de filmmaatschappij van
bankspringende scientology-ster Tom Cruise zal ook met een slaapzak voor de deur bij de scanfabrikant liggen. En elke acteur die een snotterbui à la Kate Winslet bij de BAFTA’s zou kunnen krijgen kan fluiten naar een Oscarnominatie.

Om de boel eerlijk te laten verlopen, zullen de sterren en zakenmannen ook eisen dat betrokken artsen de scan zelf ondergaan. De witte jassen willen op hun beurt weer zeker weten dat de inkopers van de apparatuur geen rotzooi verkopen, en dus kunnen zij ook in de scan. De inkopers eisen weer dat de producent wordt gecheckt op autistische afwijkingen, waarop de ontwerpers er ook aan moeten geloven. Zo is de cirkel weer rond.

Piramide-president

Iedereen scannen is niet alleen ethisch onverantwoord maar ook het snoeien van iedereen die boven het maaiveld uitsteekt. Want topondernemers, sporters, zangers, acteurs en politici zijn vaak geen grijze muizen, maar juist bijzondere individuen waarbij een prettig steekje los zit. Licht ontspoorde mensen die broodnodig zijn voor innovatie en inspiratie. Daarnaast heeft neuro-econoom Verbeke een belangrijk feit over het hoofd gezien. Piramide-president Madoff had namelijk helemaal geen baas die hem kon laten scannen. Hij was net als zoveel spraakmakende ondernemers en opkomende politici oprichter van zijn eigen imperium. Ditzelfde geldt ook voor schrijvers. Anders had u dit nooit gelezen!

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com