woensdag 19 mei 2010

Oranje Aanslag

Voor notoire Oranje-haters klonk het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Een ‘vermoedelijke extremist ’ is aangehouden omdat hij plannen had om tijdens het WK in Zuid-Afrika een aanslag te plegen op het Nederlands Elftal of de Oranje fans.

Een gevaar voor de spelers zal de man niet zijn geweest. Tijdens het WK zullen ‘onze jongens’, en dan vooral ‘onze’ Grote Vier, beter beschermd zijn dan The Big Five van Zuid-Afrika.

Maar het Oranjelegioen zal volgens velen een stuk kwetsbaarder zijn. Want wanneer de carnavalsvierders na een wedstrijd c.q. masterclass aanvallend voetbal van het Nederlands Elftal weer terugkeren naar de koude, donkere camping, zijn ze een makkelijk doelwit.

Althans, zo denkt de gemiddelde supporter uit Vortum, Ulft en Dronten er kennelijk over. Want de Nederlandse kaarten zijn aan de straatstenen niet te slijten. Immense Oranjecampings, zoals we die in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk nog zagen, zullen in Zuid-Afrika verworden zijn tot Hollandse plukjes wildkampeerders. Afstand of prijs is niet doorslaggevend, want tijdens het WK van 1994 in de VS werd Nederland nog wel begeleid door tienduizenden polonaise-klanten.

Stel dat er daadwerkelijk een aanslag zou worden voorbereid op supporters. Dan zit op dit moment ergens in de Afrikaanse woestijn een groepje ‘vermoedelijke extremisten’ bij elkaar met foto’s van potentiële doelen. Afspraken moeten worden gemaakt. Wie gaat achter de man met de Oranje wortelhoed aan? Welke jongens nemen de Supportersclub Afdeling Hengelo te grazen? En wie mag achter de hoofdprijs aan, de Indiaan met de grote trommel? De Hollandse strijdkreet ‘Aaaaanvalluhhh!’ krijgt zo toch een hele andere lading.

Elk jaar gaan er ruim 130.000 Nederlanders op vakantie naar Zuid-Afrika. Natuurlijk zijn er incidenten, is er veel gewelddadige criminaliteit en is het niet overal veilig. Maar incidenten tijdens het WK mét supporters zijn dodelijk voor het imago van Zuid-Afrika. En daar is iedereen in het land zich van bewust. En ja, er zullen gevaarlijke gebieden zijn waar je je niet moet vertonen met je Oranje leeuwenpak, ondanks dat de leeuw ook tot de beschermde Big Five behoort.

Maar ging je als supporter tijdens het WK van 1998 in Frankrijk dan wel dronken in je brulshirt door de banlieues van Parijs of Marseille marcheren? Of tijdens het WK van 1994 in de VS gekke bekken lopen trekken in de ghetto’s van Dallas of Washington?

Er zal vast wat vervelends gebeuren. Maar verder zal het WK één groot feest worden. FIFA fossiel Blatter ‘heeft Afrika het WK gegeven’. En Afrika zal de wereld hopelijk een maand lang oogstrelend voetbal, positieve publiciteit en memorabele Maradona momenten teruggeven. De vuvuzela’s zullen elke toeschouwer en tv-kijker tot waanzin drijven. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het is het Wereld Kampioenschap, niet het Westers Kampioenschap.

1 opmerking:

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com