vrijdag 7 mei 2010

(G)oud Geld

De ene na de andere kredietbeoordelaar verklaart Griekenland momenteel financieel dood. Ook Spanje en Portugal doen mee om de bovenste plaatsen op de monetaire dodenlijst. Internationale instellingen proberen uit alle macht de economische brandhaarden te blussen, maar in feite staat heel Zuid-Europa al in lichterlaaie.

Ondertussen woedt in Het Rijke Noorden, aangewakkerd door diverse verkiezingsoorlogen, een hevige discussie over de vraag of er gelapt moet worden voor de zwakke broeders uit Het Zuiden. In Nederland gaat het allang niet meer alleen om financiƫle hulp aan de rest van Europa. Nee, de hele EU en de euro worden gelijk maar even afgefikt in diverse kortzichtige politieke uithoekjes. Enkele fantasten pleiten zelfs al weer voor de herinvoering van de gulden.

Aandoenlijk. Het soort mensen dat de gulden terug wil zijn meestal mensen met die verdrinken in een melancholisch bad van valse heimwee. Mensen die terugverlangen naar de tijd van de huifkar, kolenkachel en de in plaatselijk dialect groetende melkboer. Naar de tijd dat je poep nog met een lange IJ schreef. Toen was geluk heel gewoon.

Datzelfde volk verkeert ook al jaren in de veronderstelling dat de gulden een euro is geworden. Waar is of niet, ROLTRAP kan u een ding verzekeren: de euro wordt in ieder geval geen gulden meer.

Niet letterlijk. Want de economische en politieke gevolgen van een gulden-comeback zullen verwoestend zijn. Onze kaasjes en bloemetjes zullen wegrotten in de polder. Want geen enkel land heeft behoefte aan wisselkoersen en overbodige administratieve rompslomp, die ze bij onze buren niet hebben. Er zal een massale exodus van (internationale) bedrijven naar het buitenland plaatsvinden. Schiphol zal, ongeacht toekomstige aswolken, leeglopen en blijven. Voor de ingang van de Rotterdamse haven kan een ketting worden gespannen. Want Nederland zal als handelsland in de economische kleuter-categorie met Zimbabwe, Noord-Korea en Iran terecht komen.

De euro wordt ook figuurlijk geen gulden meer. ROLTRAP verheugt zich er dan ook al op om het gezicht van deze mensen te zien wanneer ze daar achter komen. Bijvoorbeeld als ze een biertje bestellen (‘Was vroeger 2.5 gulden, nu 2.5 euro!’) en het gele goud ineens voor een volle 6 gulden op de kaart staat. Of wanneer ze bij D-Reizen voor een traditioneel troosteloos vliegvakantietje naar Benidorm plotseling 2000 gulden per persoon mogen neertellen. Dan is de gulden die een euro werd, plotseling drie gulden geworden.

Vergeleken met de kosten voor alle extra ambtenaren, administratieve rompslomp, wisselkoersen en de misgelopen inkomsten door de massale emigratie van bedrijven, zijn die paar miljard voor de Grieken een fooitje. Deze nieuwe Griekse tragedie trekt volle Europese zalen. En of u het wilt of niet, de nooduitgang is geblokkeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com