dinsdag 1 juni 2010

De Klos

Cijfer-smijterij met onvolledige Centraal Planbureau rapporten, om ten koste van opponenten bijstandsmoeders op de TV aan het janken te krijgen. Rechts lijsttrekkend Nederland dat bij roddelrubriek RTL Boulevard wanhopig stemmen probeert te winnen onder het kappersvolk. En debatten die zijn verworden tot Nederlandse Kampioenschappen Bekvechten, met de onderdelen door elkaar heen lullen, breekpunten forceren en nee schudden wanneer de tegenstander aan het woord is (met dank aan Jack de Vries).

Kortom, het is weer smullen geblazen tijdens de verkiezingscampagne. Niemand is het met niemand eens. De standpunten van de VVD en de PvdA liggen verder uit elkaar dan Nederland en Australië. En de kans dat de PVV en D66 samen gaan regeren is kleiner dan de kans dat Noord-Korea deze zomer met de WK-titel aan de haal gaat.

Maar over één punt zijn alle partijen het volkomen eens. Er moet fors, nee oneindig diep gesneden worden in het aantal ambtenaren. De bureaucraten zijn ongeacht de verkiezingsuitslag dus sowieso zwaar de klos.

Politici willen dus snijden in eigen vlees. Opmerkelijk. Want het klinkt voor sommige lezers misschien een beetje vreemd in de oren, maar ambtenaren zijn ook mensen. Mensen met een baan, gezin, doorzonhut, hypotheek(renteaftrek) en wellicht een fikse schuld bij de creditcardboer.

Sterker nog, misschien zijn Henk & Ingrid ook wel ambtenaar. Misschien stapt Henk ook wel elke morgen na de spits op zijn gesubsidieerde tweewieler om met zijn kantoorhumor het Provinciehuis van Flevoland onveilig te maken. En wie weet is Ingrid wel de beste secretaresse van de gemeente Swifterbant. Als hun politieke boegbeeld na 9 juni wat te zeggen krijgt, staan zij dus na de zomer misschien ook wel bij het UWV in de rij.

Los van het feit of de besparingen op de ambtenarenlonen opwegen tegen de extra uitkeringskosten, re-integratiekosten, de verminderde belastinginkomsten en het verlies aan bestuurlijke expertise, betekenen de populaire politieke maatregelen dat tienduizenden families getroffen worden.

De weggestuurde bureaucraten kunnen immers niet meer terecht bij de overheid en komen vanwege de crisis ook niet in het bedrijfsleven aan de bak. Iedere partij werkt zich het schompes om te worden benoemd tot banen- en koopkrachtkampioen. Maar massa’s ambtenaren werkeloos maken en tienduizenden gezinnen de armoede in katapulteren, is blijkbaar een populaire wens van héél politiek en stemmend Nederland. Bezuinigd zal er moeten worden, ook op de overheid. Maar met het enthousiasme mag het wel een graadje minder.

Het laat zich raden wat er deze week in Netwerk te zien zal zijn. Een huilende Henk & Ingrid die van een deskundige te horen krijgen dat ze door de plannen van onder andere hun eigen Venlose Mozart werkeloos worden. Maar Blonde Geert is niet bereikbaar voor commentaar. Die zit bij Boulevard.

2 opmerkingen:

  1. Minder ambtenaren = minder overheidsuitgaven = minder belastingen = groeiende economie = baan voor Henk en Ingrid in bedrijfsleven = minder mensen die uit de staatsruif eten = meer mensen die de staat netto-inkomsten leveren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Job Klein foutje in je gedachtengang. Henk & Ingrid komen namelijk niet meer in het bedrijfsleven aan de bak.

    Want er zijn nauwelijks banen. En banen die er zijn worden niet opgevuld door ambtenaren die vele jaren kennelijk overbodig werk hebben gedaan. Anders zouden ze niet bij de overheid weg moeten. Zeker buiten de grote steden zijn ex-ambtenaren volledig kansloos in het bedrijfsleven....

    BeantwoordenVerwijderen

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com