donderdag 29 april 2010

Vakantietip

Maandenlang met een leger sherpa’s door de diepvrieskoude Himalaya ploeteren. Praktisch uitgestorven diersoorten ontdekken op Papoea-Nieuw-Guinea. Of gewoon lekker in eigen land een paar stevige heidefikkies bekijken.

Allemaal ongetwijfeld zeer interessante manieren om je vakantie door te brengen. Maar niet bijster origineel. Voor iedereen die wél wat avontuurlijks zoekt buiten de geijkte Lonely Planet paden, heeft de Franse reisorganisatie Terre Entiere een wel zeer bijzonder tripje in de aanbieding.

Want voor het luttele bedrag van 2.500 euro kun je deze zomer het zuiden van Irak onveilig(er) maken. Vanaf 6 juni zijn, onder de bezielende leiding van de culturele reispioniers van Terre Entiere, vanuit de stad Nasiria de antieke wonderen van Mesopotamië te aanschouwen.

Dus je landgenoten moeten het deze zomer qua spanning hebben van de hoogste duikplank in hun Turkse 20-sterren resort. Of van die onmetelijke hoge klimmuur op de camping in Bretagne, die wel acht meter de lucht in steekt.

En ondertussen speel jij, met 50 graden Celsius, letterlijk met je leven in de Iraakse woestijn. Mijnen, bommen, bermbommen, ontvoeringen, uitdroging, sektarisch geweld. Dit is de spannendste vakantie sinds je een paar jaar geleden in Euro Disney in de Space Mountain stapte. Of je nu opgeblazen, aangevallen, ontvoerd wordt of niet; je hebt na dit plezierreisje de garantie dat je terug in de polder eindelijk wat leuks te vertellen hebt bij een verjaardag.

Het mooie is dat de terror-tripjes volledig zijn verzekerd, zo beweren de Fransen. De vraag is of je persoonlijke verzekeringsmaatschappij er ook zo over denkt. Want hoe serieus wordt je genomen, als je claimt dat een paar fundamentalisten tijdens een 10-daagse kidnapping je nieuwe 30 megapixels camera hebben afgepakt? En welke traumahelicopter komt je überhaupt oppikken nadat je been door een bermbom is opengereten? Toch even net wat anders dan een gipsvlucht vanuit Mayrhofen regelen.

Het is een dapper idee van de Fransen om dit reisavontuur aan te bieden. En de betreffende regio zal voor Iraakse begrippen ongetwijfeld een oase van rust zijn. Maar het is natuurlijk een volslagen krankzinnig initiatief. Rondreizen organiseren in een land waar zelfs zwaar bewapende commando’s nog geen sigaretje op straat kunnen roken zonder gevaar voor eigen leven. Waar lokale politieagenten nog steeds als scharrelkuikentjes over de kling worden gejaagd. Waar het landschap is bezaaid met bernbommen, mijnen, niet geëxplodeerde munitie en trigger-happy terroristen.

Toeristen zijn in elk land een doelwit. Maar hier maak je het de lokale Daltons wel heel erg makkelijk. Oorlogszuchtige vakantiegangers die naar Irak willen kunnen maar beter een potje gaan lasergamen of een middagje paintballen op de hei. En voor de echte flinkerds: de Efteling is ook weer open.

1 opmerking:

 1. Reizen +1
  Midden Oosten +1
  Verhaal +1
  Reizen Irak -2
  ______________
  Totaal +1

  BeantwoordenVerwijderen

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com