zondag 18 april 2010

Eigen deeg

‘We willen cash, geen ash!’ is een veelgehoorde uitspraak in het Verenigd Koninkrijk sinds enkele dagen geleden de grote aswolk het Britse luchtruim binnenviel. De Britten willen, net als Nederland, het arme IJsland nog steeds laten bloeden voor hun eigen Icesave gierigheid. Nu lijkt Moeder Natuur IJsland te helpen met het geven van een koekje van eigen deeg.

Al maanden overspoelen de Britse en Nederlandse regeringen het failliete eiland met dreigementen vanwege het Icesave debacle. Reykjavik moet het door de overheden voorgeschoten geld terugbetalen, anders dreigt een EU-boycot, worden alle vakanties omgeboekt naar Spanje en is een Brits-Nederlandse vlootblokkade voor de IJslandse kust niet ondenkbaar.

De arme IJslanders weten niet wat ze overkomt. Eerst zijn ze door toedoen van een paar frauduleuze bankiers failliet verklaard, en hebben ze al hun rijdom zien vervliegen. En nu moeten de straatarme 300.000 zielen ook nog eens decennia krom gaan liggen voor de hebzucht van de Nederlandse en Britse spaarders.

Spaarvolk dat het verlies prima trekt. Met bonuskaarten wapperend, om zegeltjes en kortingen zeurend huishoudbeurs gepeupel. Graaivolk dat vanwege 0.1% extra rente een nieuwe bankrekening opent zonder naar de kleine lettertjes te lezen.

Vergeleken met de IJslandse banken heeft de ING procentueel gezien veel meer geld in het buitenland uit staan. Stel dat de oranje leeuw morgen zou omvallen, niet gered zou worden door de regering en buitenlandse spaarders hun geld zouden terugeisen. Uw inkomen zou halveren, de belastingen verdubbelen en we zouden hier nog decennia leven op niveau Zimbabwe om het geld terug te betalen. Maar dat is uiteraard ondenkbaar.

IJsland was de Nederlandse en Britse hebzucht kennelijk beu en besloot haar geheime wapen in te schakelen. Dagenlang geen vluchten, geen zakendeals, verpieterende Hollandse bloemetjes en kaasjes die het land niet uit kunnen en verpeste vakanties voor het Icesave volk. Het hele vulkaanfeest zal een veelvoud van het spaar-debacle gaan kosten. Iedereen krijgt wat hij verdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com