vrijdag 18 april 2008

Met de vlam in de pan

Afgelopen week was eigenlijk de week van het vlammetje. Het vlammetje onderscheidde zich de afgelopen dagen door middel van zijn aanwezigheid, veelzijdigheid, wispelturige gedrag, en het vermogen om wereldwijd op te duiken op die plekken waar net een armoedige charter vol met triggerhappy fotografen was geland.

Er was een vlammetje dat, onder toeziend oog van grootvader Mao, veel moest reizen om vrede te brengen over de hele wereld, maar daar niet in slaagde omdat er continue met vlaggen zwaaiende mensen probeerden om het te doven, en daar wonderwel in slaagden. Sterker nog, als voor elke keer dat dit vlammetje op zijn mislukte zegetocht werd gedoofd er ergens anders op de aarde een vlammetje zou worden aangestoken, dan zouden er nu twee zonnen in het heelal zijn.

Een ander vlammetje sloeg in het kader van het 'Think global, act local' principe in de pan voor het oog van niet de wereldpers maar een paar Gruningse dorpsjournalisten. Terwijl tijdens Groningen-Ajax de groene kathedraal in lichterlaaie stond, en de helft van de toeschouwers bezig was een bed te reserveren voor een behandeling in Beverwijk, zaten de spelers waarschijnlijk al veilig in de kleedkamer aan de zuurstof. Toen het vlammetje ontdekte dat uitgerekend de spelers en niet de supporters niet meer verder wilden, heeft het de eer maar aan zichzelf gehouden en is als een nachtkaars uitgegaan, mede mogelijk gemaakt door de Groningse brandweer en een haperende brandspuit.

Vlammen wil ook Silvio Berlusconi nog een keer in het Italiaanse parlement. Daar is de vlam overigens al bijna 62 keer in de pan geslagen sinds het einde van de oorlog, en dus met al deze kabinetscrises tezamen, mag het Italiaanse parlement doorgaan voor een waar politiek inferno. Waar John McCain voortdurend wordt aangevallen op het feit dat hij al heeft lopen vlammen in Vietnam en te oud zou zijn, mag de even zo oude, opgespoten mediterrane variant van pop Ken, Silvio Berlusconi, nog steeds het heilige vuur ongestoord aanwakkeren in de spellonken van de Italiaanse samenleving. Samen met zijn nieuwe vlam Alessandra 'kleindochter van' Mussolini overigens.

Zojuist ging het laatste nieuws over het Olympische vuur weer als een lopend vuurtje over de wereld. Om dit vlammetje te bewaken waren er in New Delhi 15.000 politiemensen op de been, en was de Chinese ambassade met prikkeldraad, hekken en veiligheidskordons verworden tot een vesting. Als een vlam van vrede en vereniging al zo bewaakt moet worden, hoe moet het dan met de beveiliging van iets minder vredelievende zaken? Wanneer dit zo door gaat dan moet de halve krijgsmacht uitrukken om het vege lijf te redden van de ongelukkige speler die tijdens het EK voetbal komende zomer de bal bij een penalty de tribune in jaagt. U begrijpt het, ondergetekende komt er niet meer uit, maar gaat zichzelf nu eens verwennen met een lekkere snack uit de frituurpan, en u raadt het al, dit zal geen bitterbal zijn!

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com