woensdag 20 maart 2013

De VOC als Voorbeeld

They took ur jobs! Een legendarische oneliner in een van de beste afleveringen van toptekenfilmserie Southpark. In de desbetreffende episode is de lokale redneck-clan wit van woede omdat hun banen zouden worden ingepikt door arme aliens uit de toekomst.Lachen, gieren en brullen. Maar ondertussen is dit simplistische volkssentiment ook keiharde realiteit. Vooral in Southpark thuisbasis de Verenigde Staten. Amerikaanse technologie, ideeën en daardoor ook banen 'verdwijnen' naar China & co. en Obama moet ze terughalen. Ook in Nederland begint deze theorie van 'backsourcing' of insourcing aan populariteit te winnen.


VOC

Maar wie waren de allereersten om nieuwe ideeën en technologie over de wereld te verspreiden? Juist, wij. Onze folkloristisch foute paradepaardje de Verenigde Oostindische Compagnie was de allereerste multinational op aarde. De eerste organisatie die innovatie, technologie en politieke ideeën naar andere werelden bracht in ruil voor specerijen, kolonisatie en uitbuiting.

Rijkste bedrijf ter wereld
Het heeft noch de VOC noch Nederland destijds windeieren gelegd. Rond 1669 was de organisatie de rijkste onderneming ter wereld. En het was het begin van de BV Nederland Handelsland. De basis van onze hedendaagse rijkdom.

Doorlopend rijkdom
Sindsdien is Nederland kennis en ideeën blijven delen met de wereld en de wereld heeft Nederland doorlopend rijkdom en aanzien gegeven. En hebben we echt onze technologie voor een appel en en ei te grabbel gegooid in het Verre Oosten?

McKinsey

Uit een onlangs verschenen rapport van het gerenommeerde McKinsey bleek dat bijvoorbeeld China, zelfs na vele jaren van kopiëren en inkopen van technologie, tot minimaal 2020 nog niet in staat zal zijn om een fatsoenlijke auto voor de wereldmarkt te produceren.


Verschuilen
Globaliseren beperken en ons verschuilen achter de dijken is onverstandig en onrealistisch. En dat geldt ook voor de VS. Obama moet wel toegeven aan dit sentiment om de tientallen miljoenen Southpark look-a-like rednecks in eigen land zoet te houden. Maar hij en wij weten wel beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com