donderdag 8 december 2011

Op een dag komt er geen geld meer uit de muur

Nederland is een rijk land, een beetje crisis kan het wel aan, maar de komende jaren wordt het welvaartsniveau naar verwachting structureel lager. De angst dat alles slechter wordt, groeit. Doemdenken is de nieuwe volkssport, schrijven Stéphane Alonso en Thalia Verkade vandaag in de papieren nrc next. Maar niet de remedie volgens de redacteuren. Hoe kan de doemdenker zich voorbereiden op de dag dat het echt zover is? Stop met klagen en zorg dat je klaar bent voor moeilijke tijden.

Dmitry Orlov beschrijft in Reinventing Collapse, vertaald als De Val van Amerika , dan weer serieus, dan weer gekscherend wat Amerikanen kunnen leren van de Russen, mocht de staat instorten. Enkele adviezen die de verontruste westerling nu al ter harte kan nemen.

Gedrag
1.Wees lui. Nu al. Laat de boel de boel. Wie gewend is hard aan zijn carrière te werken, moet straks het ‘martelende proces’ doormaken van het verliezen en opnieuw opbouwen van een nieuwe identiteit. Een lui mens kan rustig achteroverleunend toekijken hoe alles ineenstort.

2.Ga niet meer, maar minder werken. Steek meer tijd in vriendschappen – die zijn meer waard dan bankbiljetten – geld is sowieso een mythe. Een vriend die je een gunst verleent kan je uren in de rij staan schelen.

3.Wie zich nu al te koud kleedt en veel op blote voeten loopt is straks gewend als kleding en schoenen versleten zijn.

Spullen
4.Denk na over wat straks van pas komt en koop dat in (bijvoorbeeld goede schoenen en gereedschap), maar bedenk ook wat als ruilmiddel kan fungeren: noodzakelijke, hoogtechnologische consumptiegoederen met een lange levensduur. Zoals scheermesjes en condooms.

5.Sterke drank blijft lang goed en de vraag ernaar neemt toe in tijden van crisis. Of ga cannabis telen.

Woning
6.Zorg voor een moestuin of voor familie die voedsel verbouwt.

7.Zorg voor meerdere uitvalsbases buiten de stad, daar zal namelijk ook vraag zijn naar verhalen of luxegoederen uit de stad.

8.Een huis in een middelgrote gemeenschap waar men elkaar nog enigszins kent, is het veiligst tege overvallers.

Transport
9.Zonder benzine of geld daarvoor zijn we aangewezen op „organisch transport”. Zorg dus voor een goede fiets en reserveonderdelen.

10.En koop een zeilboot – wie een paar meter van de kant ligt, heeft al zijn eigen slotgracht. Op het water is men bovendien aardiger voor elkaar.


Bron: NRC Next

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com