zaterdag 3 oktober 2009

Uitgespeeld

Rio organiseert de Olympische Spelen van 2016. Namens de voltallige redactie van ROLTRAP: veel succes! Want dat de Spelen niet alleen publiciteit, volle hotels en gloednieuwe sportfaciliteiten opleveren, dat is nu ook buiten het met schulden overladen Athene wel bekend.

Desondanks wil Nederland toch de Spelen van 2028 naar de polder halen. En dus werd onlangs de vriendelijke dinosaurus Ivo Opstelten benoemd tot voorzitter van de Council Olympisch Plan 2028, oftewel de Olympische polder promotiecommissie. Gelukkig ziet ook Anton Geesink in dat Nederland aan deze wedstrijd
niet mee hoeft te doen.

De Spelen zijn puur een G-20 prestige speeltje. Leuk voor Chinezen die zich hebben bewezen, Brazilianen die zich graag willen bewijzen, of Amerikanen die zich tot vervelens toe blijven bewijzen. Maar niet voor kleine landjes. Zoals Griekenland, dat nog steeds diep zucht onder de schulden van vijf jaar geleden. Of Nederland, dat niet voor niets bij de G-20 top aan de kindertafel moet aanschuiven en wordt afgescheept met een Chocomel wanneer de grote jongens aan de drank gaan.

Spelen zijn leuk wanneer twintig miljard een promille van je staatsbegroting is, je een hele metropool zonder pardon op de schop kan gooien, je behoefte hebt aan nieuwe accommodaties, infrastructuur en toeristen, en je moeiteloos een blik met 100.000 (onvrijwillige) vrijwilligers kan opentrekken.

Nederland kan nog geeneens 4 miljard
AOW-geld vrijpeuteren. Nederland is nu al totaal dichtgeslibd. Het verkrijgen van vergunningen voor de benodigde infrastructuur is een mission impossible. Tegen de tijd dat je als stadsbestuur überhaupt de papieren voor een metrolijn binnen hebt zijn de Spelen van 2028 al voorbij.

Nederland heeft al een bloeiende topsport sector met dito behuizing. En iedereen die op een zomerse dag op het strand komt of door de Amsterdamse binnenstad loopt weet dat het met het (drugs)toerisme ook wel goed zit. Ten slotte wil geen enkele Nederlander zijn vaste poker- of visavondje opgeven om als vrijwilliger de lege plekken op de tribune op te vullen bij de 50 meter boogschieten in Dronten.

En de openingsceremonie, ziet u het al voor u? Koning Lex die met de koffiekan op de VIP tribune rondgaat en Max die erachter aanhobbelt met één koekje voor elke wereldleider? Het vuurwerk op het Markermeer, omdat omwonenden over elke extra decibel geluid klaagden? Een stokoude Marco Borsato die fors geld voor zijn optreden wil om zijn AOW’tje aan te vullen?

Er is in Nederland geen plek, capaciteit, geld en goodwill aanwezig voor de Spelen. En geen eer te behalen. Daarnaast, welke atleet of journalist wil er nu na zijn optreden ’s avonds weer thuis bij moeders aan de boerenkool zitten? Terwijl hij of zij ook had kunnen shoppen in Singapore, drinken in Dubai of beesten in Brazilië?

Dat heeft Anton Geesink ook goed begrepen. De reus uit Utreg heeft terecht geen zin in het provinciale gepeupel in de polder en wil voor de Spelen de wijde wereld in. Groot gelijk, want ook ROLTRAP is in 2028 wel toe aan een vakantie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com