zaterdag 10 oktober 2009

Het Laatste Taboe

Nederlanders zijn open en direct. Wij delen alles onmiddellijk en met iedereen. Een willekeurige voorbijganger hoeft er maar om te vragen en we verhalen zonder gene over ons gewicht, de prijs van ons huis, onze hekel aan de baas en onze nachtelijke escapades en drinkgelagen. En het liefst zetten we al deze informatie nog dezelfde dag geïllustreerd met een paar gênante kiekjes op Hyves, Facebook en LinkedIn.

Maar er is één onderwerp waarover wij Nederlanders zwijgen als het graf. Eén onderwerp waarover niemand zich verspreekt tijdens een dronken verjaardag bij de buren. Het allerlaatste taboe van de polder: ons salaris.

Uitzondering
Je komt nog eerder achter de locatie van het Iraanse Atoomprogramma, dan dat je in Nederland kunt uitvogelen hoeveel je vriend, buurman, collega of zelfs vader elke maand op zijn rekening kan bijschrijven.

Collega’s vormen terecht een uitzondering. Want het is niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer op de afdeling als je ervaren collega met 30 jaren dienstverband op de teller erachter komt dat jij, groentje, vers uit de collegebanken, evenveel verdient als hij.

Geheimzinnigheid
Los van werk is het salaristaboe onverklaarbaar. En dat terwijl iedereen, van je buurman tot aan je beste vriend, toch wel kan schatten in welke belastingschijf je valt. Tenzij je het type bent dat een klapper in de loterij geheim kan houden of stiekem een lucratieve wietplantage op de vliering runt. Dan wordt het wel erg moeilijk om de buurt te laten geloven dat je die gloednieuwe Maserati of dat net aangelegde subtropische zwemparadijs in je tuin hebt betaald van je vakantiegeld als handenarbeid leraar.

Dus waarom die geheimzinnigheid? Het povere loontje van premier Balkenende is een wereldberoemde norm in Nederland. Het financiële huishoudboekje van de Oranjes is toegankelijker dan het privéleven van Jan Smit. En de voltallige publieke opinie eist inzage in het aantal nullen op de salarisstrookjes van topbestuurders en de kijkcijferkanonnen uit Hilversum.

Voorbeeld
Maar de kans dat je achter het salaris van je beste vriend of je vader komt (voor zijn overlijden) is kleiner dan de kans op een jaar zonder aardbevingen in Indonesië. Nederlanders delen dus (on)gevraagd alles. Behalve hun salaris. En dat is hypocriet.

Om het goede voorbeeld te geven krijgt u nu uiteraard wel een exclusief kijkje in de salariskeuken van ROLTRAP. Bij dezen het salaris van de voltallige redactie: 0 euro. En dit zal pas veranderen wanneer u massaal op de Google Advertenties gaat klikken. Maar als ROLTRAP er dan wat aan gaat verdienen, dan is dat weer ge…. U raadt het al.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com