maandag 24 november 2008

Monastir

Tunesië, dat is het land van.., tja, het land van wat? Het grootste kenmerk van het land is misschien wel het feit dat er geen kenmerken zijn, en het land doorgaans als de grote grijze muis wordt gegooid op de hoop van standaard vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee. Aan ROLTRAP de taak om deze façade van onzichtbaarheid voor u op te lichten en u te informeren en wellicht enthousiasmeren over dit diverse en verassende land. Allereerst te beginnen met de regio Monastir, het meest ontwikkelde en toeristische gedeelte van het land, op slechts 3 uur vliegen van Nederland.

Dit gebied is de Costa Brava van de Afrikaanse Middellandse Zeekust. Onooglijke hotel gedrochten, een overdadig uitgaansleven, nagebouwde monumentale bezienswaardigheden en hele volksstammen van roodverbrande, rond de klok drinkende Russen en Engelsen; voor iedereen die het in oorden als Benidorm en Alanya naar zijn zin heeft zal deze regio in eerste instantie ook aanvoelen als een warm bad.

Geen transfertijd

Een groot voordeel van Monastir zijn de korte transfertijden vanaf het vliegveld. Geen uren in de bus zoals in bv. Turkije, maar letterlijk tegenover de ingang van het vliegveld, parallel aan de landingsbaan, kun je je 5 minuten na de landing al laten neerploffen aan de bar en je met je 24 uur all-in bandje laten vollopen. Deze strook hotels, met de prachtige verzamelnaam Skanes, is geen aanrader tenzij je een vliegtuigspotter bent of een genetische aangeboren afwijking hebt om altijd je terugvlucht te missen.

Even naar het oosten ligt de stad Monastir. Geen overdaad aan gouden stranden en 5 sterren bunkers, maar wel een prachtige oude binnenstad met een levendige medina en een fabuleus fort, meermaals gebruikt voor diverse grote films.

Sousse

Meer naar het noordwesten ligt het toeristisch zwaargewicht Sousse. Eerder een stad dan een badplaats, met wederom een authentieke medina, maar ook een bonte verzameling hotels. Het aanbod varieert hier van bescheiden stadshotels tot zeer luxueuze en stijlvolle, direct aan het strand gelegen paleisjes. Opmerkelijk zijn enkele goedkope, megalomane hotels, die van het strand worden gescheiden door een drukke weg en aan een wedstrijdje ‘wie heeft de lelijkste jaren-70 lobby?’ lijken mee te doen. Sousse is het epicentrum van toeristisch Tunesië en de enige plaats met een uitbundig en zeer liberaal uitgaansleven.

Hammamet

Verder naar het noorden bevinden zich Hammamet en Hammamet Yasmine. Twee rustigere familiebestemmingen met eigenlijk louter hotels. Om de argeloze westerling toch nog iets van vermaak mee te geven zijn hier een pretpark en een kunstmatige medina uit de grond gestampt (u weet wel, net echt maar dan zonder al die irritante locals die u lastig vallen om te proberen hun familie te onderhouden..).

Noord-Afrikaans Disneyland

De reis eindigt bij het pittoreske havendorpje Port-el-Kantaoui, het Saint-Tropez van Tunesië. Ondanks dat de gehele haven in de jaren negentig kunstmatig is aangelegd, en er geen visserboot is te zien maar slechts zeilboten van de westerse en Tunesische elite, is dit stukje Noord-Afrikaans Disneyland zeker een bezoek waard. Het is goed flaneren langs het haventje, er zijn leuke terrasjes en enkele uitstekende (vis) restaurants. Ook het achterliggende dorpje is kunstmatig maar keurig verzorgd, fleurig en doet gezellig aan met de leuke tuinen en lage hotels. Ook hier is het prachtige strand nooit ver weg. Port-el-Kantaoui is het kunstmatige maar rustige alternatief voor wie de massa van Sousse wil mijden. Zo is er toch nog bijna wat voor ieder wat wils aan de Noord-Afrikaanse Costa del Sol!

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com