donderdag 9 september 2010

Ik Verrek

De TROS is de grootste én de gezelligste familie van Nederland. Een familie met een veelvoud aan culturele kijkbuiskindertjes, die van onschatbare waarde zijn voor volk en vaderland.

Ter land, ter zee en in de lucht, Van Duin op z’n Best, TROS Stedenspel, Muziekfeest op het Plein en de one-man shows van TROS opperhoofd en taalvirtuoos Ivo Niehe. De Televisie & Radio Omroep Stichting heeft het allemaal. Maar er is één kijkkastjuweeltje dat er met kop en schouders bovenuit steekt: Ik Vertrek. Dé realitysoap over Nederlanders en hun ‘buitenlandse dromen’.

Meestel gaat het als volgt. De familie Post uit Lelystad is uitgekeken op Nederland. Het jachtige leven, de files, de toenemende hufterigheid en dan natuurlijk die eeuwige regen. Peter (42), zijn vrouw Jessica (40) en hun kinderen Amber (12) en Anthony (9) zijn er helemaal klaar mee. Hun favoriete vakantiebestemming Spanje heeft echter hun hart je gestolen. Het zonnige weer, de lekkere Tapas, de prachtige natuur en de relaxte levensstijl van de Spanjolen trekt hun enorm aan. Maňana, por favor, cervezas: ook de Spaanse taal kent voor de Postjes geen geheimen meer.

Na weer een heerlijke vakantie in Spanje realiseren Peter en Jessica zich iets. In Nederland moeten ze zich een heel jaar lang uit de naad werken om een weekje per jaar zo´n rijk Mediterraan leven te kunnen leiden, terwijl de mensen daar het hele jaar zo kunnen leven! Ze besluiten dan ook om hun lang gekoesterde droom te verwezenlijken. De familie vertrekt voorgoed naar Spanje om daar een Bed & Breakfast te beginnen.

In het pittoreske dorpje Pizarra, op slechts een half uurtje rijden van Torremolinos, heeft Peter voor een habbekrats een prachtige oude boerderij op de kop weten te tikken. Er moet nog wel wat aan gebeuren, maar met hun praktische Hollandse instelling is die klus zo geklaard! Het echtpaar zet hun Nederlandse huis te koop, zegt hun baan op en vertrekt na een emotioneel afscheid richting het zuiden. Ze verwachten binnen 3 maanden de eerste gasten te ontvangen.

Een half jaar later. Over een paar dagen komen de eerste gasten. Jessica werkt zich het schompes om alles op tijd gereed te krijgen. De verbouwing van de boerderij kostte veel meer tijd en geld dan verwacht. Ook van de lokale aannemers kreeg de familie Post weinig ondersteuning. Ze kwamen altijd te laat opdagen en waren de halve dag aan het lunchen.

Peter is ondertussen weer terug in Nederland. Om de extra kosten van de verbouwing te kunnen betalen, heeft hij zijn oude baan als buschauffeur weer tijdelijk opgepakt. Het huis was toch nog niet verkocht. Maar ze laten zich niet uit het veld slaan!

Een jaar later. De complete familie Post is weer in Lelystad. Jessica kon het in haar eentje in Spanje niet bolwerken. Er kwamen maar weinig gasten naar Pizarra. En dat Spaans ging in het echt toch wat sneller dan tijdens de LOI cursus. Verder was het moeilijk aarden op het Spaanse platteland, ver van vrienden en familie. Ook het Spaanse eten kwam hun neus uit. Ze probeerden zich wel aan te passen hoor. Maar uiteindelijk gaat er niets boven een lekkere stamppot om klokslag zes uur. De boerderij hebben Peter en Jessica voor een lagere prijs verkocht. Aan een Brits stel. Ook hun vaste huis in Nederland hebben ze vanwege de schulden moeten verkopen.

Ze wonen nu in een bescheiden huurflatje. Maar ach, ze zijn best tevreden zo. Ze kunnen weer gewoon met de buren kletsen en de ouders van Peter wonen lekker om de hoek. En het belangrijkste: de TROS zendt elke avond uit. Dik prima, ja toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com