woensdag 18 augustus 2010

Voetbalhoofdstad Arnhem

Arnhem is de gelukkigste stad van Nederland. Lokale voetbaltrots Vitesse is overgenomen door de steenrijke Georgische wildwestkapitalist Merab Zjordania. In de Rijnstad weten ze niet meer waar ze het zoeken moeten.

De Gemeente Arnhem is in extase. Jarenlang was Vites één zwart subsidiegat op de begroting. Herhaaldelijk werden er miljoenen in de club gepompt, zonder dat er maar één cent terugvloeide naar de welwillende en goedgelovige ambtenaren.
En dat kwam niet erg lekker over in de stad, waar tegelijkertijd de Vogelaarwijken en andere problemen als paddenstoelen uit de grond schoten. Maar met de komst van de nieuwe voorzitter verwacht het gemeentehuis dat de club alleen nog maar voor de deur zal staan om de kampioenschaal te tonen.

De supporters zijn uiteraard ook dronken van geluk. Als fan van een zieltogende club, die wekelijks vecht tegen degradatie naar de kelder van het vaderlandse voetbal (De Jupiler League, red.) droom je al jaren van een Arabische oliesjeik, Russische oligarch of Oost-Europese suikeroom met 10 nullen voor de komma op zijn bankrekening. Stond je tot voor kort als supporter nog doodsangsten uit over nacompetities, faillissementen en lege spelerskleedkamers, nu moet je je zorgen maken of je wel kaartjes kunt bemachtigen voor de Champions League wedstrijden en of je seizoenskaart voor volgend seizoen nog wel gegarandeerd is. Wat een weelde.

En waar de kurken nog het hardst zullen knallen, is uiteraard bij de club zelf. Weg zijn alle angsten over schulden, niet sluitende begrotingen, transferbeperkingen, leegloop onder de topspelers en revoltes onder het fanvolk. Gouden tijden breken aan.

Nu de Georgische Lari’s beginnen binnen te stromen krijgt de trainer carte blanche van de penningmeester. Keeper Piet Veldhuizen, die al met één been in de Amsterdam Arena stond, is zijn koffers al weer aan het uitpakken. Het eerste Georgische supertalent Giorgy Chanturia (wie kent hem niet?)heeft zich al gemeld aan de poorten van het Gelredome. De seizoenskaarten vliegen als warme broodjes over de toonbank. Binnen 3 jaar staat Vitesse met de schaal op de Korenmarkt. En dus binnen 4 jaar zal er thuis in de Champions League gehakt worden gemaakt van Real Madrid. Bestuur en spelers dromen al van een gouden Rolex en nieuwe Mercedes na elke overwinning.

Oftewel, het kan niet op bij Vitesse.

Of toch wel? Wat als de prestaties van Vites blijven tegenvallen? Wat als Merab’s familie niet kan aarden in het landelijke Arnhem? Als zijn schimmige verleden weer opspeelt en hij nog een paar jaar moet brommen in Tbilisi? Als hij weer een speler een 9mm tegen zijn slaap zet? Als hij wordt uitgelachen door zijn vriend Abramovitsj, omdat hij een nietszeggend provincieclubje in de Mickey Mouse competitie heeft gekocht?

Kortom, wat gebeurt er met Vitesse als Merab genoeg heeft van zijn speeltje en de club berooid achterlaat?

Zoals een bekend Georgisch gezegde al leert: ‘Hij die de wolf gezelschap houdt, zal leren huilen’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com