maandag 26 juli 2010

Stresstest

De vlaggen kunnen uit op het Damrak, in de Londense City en vooral bij het hoofdbureau van de EU. De Europese banken hebben de stresstest namelijk met vlag en wimpel doorstaan, zo liet Brussel afgelopen vrijdag trots weten.

Goed, een paar kleine kneusjes in Spanje, Griekenland en Duitsland staan er wat zwakjes bij. Maar in principe zijn de centenschuivers op het oude continent prima voorbereid op nieuwe kelderende aandelenmarkten, krampachtige economische krimp en loodzware verliezen op staatsobligaties.


Bedrijven

De nu al legendarische stresstest zou ook toepasbaar moeten worden gemaakt voor bijvoorbeeld bedrijven. Kijkend naar de BP-gate in de Golf van Mexico weet je dat het een hoop ellende had kunnen voorkomen. Dus hup, alle belangrijke multinationals naar het test lab. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met Shell als er ineens driehonderd olieboorplatforms kopje onder gaan, de Nigeriaanse regering alle olie-expats het land uit gooit en groene energie plotsklaps goedkoper is dan fossiele brandstoffen?

En op microniveau kunnen helemaal alle scenario’s uit de kast. In hoeverre is de lokale groenteboer bestand tegen de komst van een Albert Heijn XL om de hoek? Tegen een finaal mislukte tomaten oogst in het Westland? En kan deze gezonde snackbar overleven met een groep klanten wegjagende hangjongeren voor de deur?

Overheid

Ondertussen is ook wel duidelijk dat ongeachte welke regering er aan de macht gaat komen, de nieuwe pluchezitters ook wel even goed doorgelicht dienen te worden. De nieuwe coalitie zal ├╝berhaupt al fragiel zijn. Maar kan Kabinet Rutte ook omgaan met ontelbare massademonstraties als gevolg van de op handen zijnde bezuinigingsgolf? Met LPF-achtige taferelen binnen de eigen ministersploeg?

En wat te doen bij een militaire coupe naar Zuid-Amerikaans model? Hoe goed hebben Rutte, Wilders(?) en Verhagen (?) ze nog op een rijtje wanneer een als Che Guevara verklede Emile Roemer met een doorgeladen kalashnikov de Trêveszaal binnenstormt om de macht over te nemen?

Een scherp politiek toetsje met de onderdelen koelbloedigheid, doortastendheid en omgaan met slaaptekort en we weten het.

Columnisten

Ook columnisten zouden aan een stresstest moeten worden onderworpen. In hoeverre kunnen de stukjesschrijvers omgaan met een gebrek aan inspiratie, een scherpe deadline of een steenhard writer’s block? Het antwoord is aan de lezer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com