vrijdag 11 september 2009

Dutch DNA

Er is geen ontkomen aan. 400 jaar geleden voer Henry Hudson met zijn pieremachocheltje de Hudson op en dat zult u weten ook. Maar in hoeverre is het Dutch DNA daadwerkelijk nog in New York aanwezig?

Deze week is, net als vier eeuwen geleden, een armada Nederlanders de grote plas overgestoken om New York te veroveren. De Halve Maen van Hudson werd ditmaal echter vergezeld door skûtsjes en de hypermoderne varende oorlogsbunker Hr. Ms. Tromp. En expeditieleiders Lex & Max, met in hun kielzog een bataljon journalisten en roddelratten, verkozen een snelle vlucht boven een maandenlange zeiltocht per scheurbuikschip.

Media
Tijdens de talloze journaal reportages, Netwerk specials en Man-Bijt-Hond knutselwerkjes vallen telkens dezelfde termen. Tolerantie, vrijheid en handelsgeest. Dat zijn de eigenschappen die de Nederlanders zouden hebben geïmporteerd naar The Big Apple. Het Dutch DNA dat er volgens onze eigen Lex voor heeft gezorgd dat New York ‘The World’s Greatest City’ is. Maar wat is er vandaag de dag aan beide zijden van de oceaan nog van terug te vinden?

Tolerantie
Politieke moorden, schietende agenten bij (nationale) feesten, toenemend geweld tegen homo’s en bewegingen die de ‘kosten van de allochtonen’ willen berekenen. Het lijkt erop dat de Nederlandse tolerantie er de afgelopen vier eeuwen niet bepaald op vooruit is gegaan.


In tegenstelling tot New York, waar vooral de culturele tolerantie vandaag de dag een lichtend voorbeeld is voor de lage landen. In The Big Apple is iedereen nieuw. Is iedereen vreemdeling. En daardoor is iedereen gelijk.

Vrijheid
Exporteerden de Nederlanders vrijheid naar New York? Daar denken de Indianen, van wie Manhattan werd afgetroggeld voor 60 gulden, heel anders over. Net als de ontelbare slaven die op Nederlands initiatief voor het eerst naar Amerika werden gebracht.


Tegenwoordig overheerst vrijheid blijheid in New York. Binnen het kader van de strenge antiterreur regels kan iedereen The American Dream realiseren. Van slumdog naar millionaire. In Nederland daarentegen lijken persoonlijke mogelijkheden steeds meer te worden beknot door truttige ambtenaren, hokjesdenken en maatschappelijke onverdraagzaamheid.

Handelsgeest
De VOC-mentaliteit. Ons nationaal knuffelexportproduct heeft er letterlijk voor gezorgd dat Nieuw Amsterdam werd gesticht en uitgroeide van een beverbazaar tot hét internationale handelscentrum. New Yorkers zijn nog steeds ambassadeurs van ondernemersschap, flexibiliteit en innovatie. Neem de recente crisis.


In Nederland zijn we voornamelijk bezig met pijnontwijkend gedrag door middel van arbeidstijdverkorting en ander politiek gepolder. Gebeurtenissen als ontslagen worden en verhuizen voor je werk worden gezien als nationale taboes. In New York worden mensen een half uur na hun slecht nieuwsgesprek er al door de beveiliging uitgebonjourd.

Maar ze nemen hun verlies en staan desnoods de week erna vakken te vullen bij een Texaanse buurtsuper. Of ze staan alweer bij de bank in de rij met een nieuw business plan.

De Nederlanders hebben wellicht 400 jaar geleden tolerantie, vrijheid en handelsgeest naar The Big Apple gebracht. Maar de New Yorker anno 2009 zal moeite hebben om deze eigenschappen ook in het huidige Nederland te ontwaren. En Henry Hudson? Dat was een Brit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(c) ROLTRAP 2013 - redactie.roltrap@yahoo.com